Kwalificatie EK 125 cc Albacet

Raceuitslag EK 125 cc Albacet


Roy Pouw aan de start bij EK Finale Race te Albacete.

Na een jarenlange EK traditiegetrouwe reeks van meerdere EK races per jaar, is er dit jaar gekozen voor een geheel nieuw concept. Doordat het EK de afgelopen jaren is vervallen tot een soort bijprogramma van het IDM en Spaans Open, werd er gezocht naar een concept om het EK weer een nieuw leven in te blazen.  De Dorna heeft hierin het initiatief genomen en zo werd dit jaar een EK Finale georganiseerd bestaande uit slechts één wedstrijd.

De vijf allerbeste coureurs uit elk Europees land mochten meestrijden om de fel begeerde Europese titel in het Spaanse Albacete. Kosten noch moeite werden door de MotoGP promotor Dorna gespaard. Zo was de TV ruim vertegenwoordigd en werden de races in vele Europese landen live op TV uitgezonden. Dit was in Nederland helaas niet het geval.

Het circuit van Albacete is voor Cool Rentals Team Holland coureur Roy Pouw niet onbekend. Het is een technisch circuit voor echte stuurmannen met mooie doordraaiende bochten, korte rechte stukken en ook het verval in de baan maakt het tot een echt racecircuit. De vrije trainingen werden door Roy gebruikt om een goede set-up voor de kwalificatie te verkrijgen. Zo werd er hard gewerkt aan de verbetering van de vering.

Tijdens de 1e kwalificatie vinden we Roy terug op een 27e plaats in een veld van veertig Europese topcoureurs. De bizarre weersomstandigheden zijn zeer onstuimig. Harde wind en dreiging van regen zorgen ervoor dat iedereen erop is gebrand direct een goed resultaat neer te zetten. Naarmate de kwalificatie vordert verslechteren de omstandigheden en worden er coureurs letterlijk met motor en al van de baan geblazen.

De tweede kwalificatie is een nog slechter scenario. Op een kletsnatte baan laten vele coureurs voor wat het is. Roy rijdt nog wel enkele rondjes maar ziet al snel dat het eigenlijk geen nut heeft. Een 26e plaats is zijn deel.

Tijdens de race op zondag zijn de weersomstandigheden compleet anders dan de dagen ervoor. De zon schijnt en het is maar liefst vijfentwintig graden. Ondanks de tegenslagen tot nu toe voor Roy, is het toch mooi om de jonge coureur tussen al die toppers uit Europa te zien staan. Roy rijdt zijn eigen race om hard te werken aan het terug verkrijgen van het juiste racegevoel.

In tegenstelling tot andere wedstrijden in het IDM en Spaans Open, blijft de gehele wedstrijd het gehele veld overeind. Een teken dat er hard maar fair wordt geracet, zonder elkaar dusdanig in de wielen te rijden dat er valpartijen door ontstaan. Uiteindelijk finisht Roy op een keurige 25e plaats. Gezien het malheur dit jaar de plaats waar hij nu aanspraak op mag maken.

Europees Kampioen is geworden de Italiaan Lorenzo Savadori. Achter hem werd Joey Litjens tweede. Da laatste podium plaats werd ingenomen door thuisrijder Richard Cardus.  Jasper Iwema wordt prima zesde en Nederlands Kampioen Michael van de Mark werd veertiende. Achter Roy eindigen de andere Nederlanders Pepijn Bijsterbosch en Jos van der Aa op een achtentwintigste en eenendertigste plaats.  

Al met al is deze EK wedstrijd voor Roy toch weer een bijzondere ervaring om in de toch al goed gevulde rugzak bij te voegen. Ook was dit nog even een mooie gelegenheid om voor de resterende Spaanse wedstrijden nog de nodige extra racekilometers te maken om wellicht nog voor een verrassende seizoensafsluiting te kunnen zorgen. 

Na gedane Spaanse arbeid werd de vrachtwagen gestart en onder zeer slechte weersomstandigheden de thuisreis aanvaardt. Nog twee races en dan is het raceseizoen 2008 weer voorbij gevlogen.

 

Redactie Cool Rentals Racing Team Holland.
© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden