UItslag 125 cc Salzburgring


Pechvolle race voor Roy Pouw op Salzburgring (A).

Na de goed verlopen race op de Sachsenring (D) vorig weekend, vertrok het Cool Rentals Racing Team Holland naar het prachtige circuit “de Salzburgring” in Oostenrijk. Roy Pouw stond hier aan de start voor een gecombineerde race voor het Duitse- als ook het Nederlandsche Kampioenschap 125 cc. De vraag was natuurlijk of Pouw het vormherstel kon doorzetten. Het antwoord hierop is volmondig ja, al was het einde van het raceweekend, mede juist daardoor, bijzonder teleurstellend voor de coureur uit Kerkenveld.

Onder een stralende zon werden de kwalificaties verreden. Een groep van 47 coureurs uit tien verschillende landen proberen aanspraak te maken op de 44 te vergeven startplaatsen. Stond Pouw vorige wedstrijd nog als 31e getraind, dit weekend leek het allemaal veelbelovend. Pouw mocht vertrekken vanaf de 19e plaats. De Aprilia liep perfect en ook Pouw zat weer ouderwets goed in zijn vel. Na analyse van de data werden er nog kleine set-up wijzigingen aangebracht om in de race nog iets meer snelheid te kunnen verkrijgen. Al was een top van bijna 230 km/u al behoorlijk hoog op dit snelle circuit. Het zag er allemaal goed en veelbelovend uit voor de race op zondag.

Zondags tijdens de warming-up verliep het niet naar wens voor Pouw. De Aprilia racer kreeg met technische problemen te maken. Een defecte bougie zorgde ervoor dat de warming-up voortijdig moest worden afgebroken. Later zou blijken dat deze “onwillige bougie” meer schade had toegebracht dan aanvankelijk werd gedacht.

De start was werkelijk perfect voor Pouw. Hij wist direct door te stoten naar de voorste regionen tot dat het noodlot opnieuw toesloeg. De Aprilia racer viel helemaal stil en leek het voor gezien te houden. Gevolg was dat het gehele veld voorbij kwam en als sneeuw voor de zon uit het gezichtsveld van Pouw verdween. Gelukkig hervond de techniek zich en kon Pouw weer eens ouderwets een IDM inhaalrace starten. Na de eerste doorkomst had hij alweer 18 collega coureurs achterhaald en zo stoomde hij op naar de voorste groep waardoor hij uiteindelijk toch nog als 19e wist te finishen. Voor het Nationale Kampioenschap behaalde hij in deze gecombineerde race de 5e plaats.

Na binnenkomst bleek dat de zeer aangeslagen Pouw best een bijzonder goede prestatie had geleverd. Door het malheur met de bougie in de ochtend, is er waarschijnlijk ook schade ontstaan aan de bobine. Hierdoor kampte de Aprilia de gehele race met ontstekingsproblemen, waardoor in de langzaamste bocht van het circuit de motor elke ronde opnieuw stil viel, net zoals bij de start. Ook bleek de topsnelheid meer dan twintig kilometer lager te liggen dan tijdens de trainingen. Dat Pouw met een dergelijke racemachine de kwalificatietijden nagenoeg evenaarde mag een compliment zijn.

Het is voor de Kerkenvelder juist zo teleurstellend dat dit nu moest gebeuren. Gezien de tijden uit de training en de perfecte start had hij dit weekend zo in de punten kunnen rijden. Alleen, in een mechanische sport tellen “als dit” en “als dat” niet en wordt er alleen gekeken naar het uiteindelijke resultaat op de finishlijn. En dat was dit weekend dan ook bijzonder teleurstellend. Als enige lichtpuntje geld dat hij ouderwets heeft zitten vechten op de motor en dit weer perspectief biedt voor de rest van het nog lange seizoen.

Redactie Cool Rentals Racing Team Holland.
© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden